01
07.2020

設計名人堂 Blair 保持敏銳的美感觸覺 靈活變通助提升設計質素

生活品味   其他  
設計名人堂 Blair 保持敏銳的美感觸覺 靈活變通助提升設計質素

Blair有一雙直率又精靈的眼睛,與她室內設計師的職業非常匹配。從畢業後就投身室內設計行業,目標向來清晰。「細細個對呢樣嘢都有興趣,鍾意art同design,特別對structure有興趣,所以就算大學讀心理學,當時都一直搵緊方法入室內設計行業。」

觸覺是設計師必要條件 時尚形象也是實力證明

Blair深信對美的觸覺是設計師的必要條件,而外型的塑造也非常重要。不少人認為設計師都只是外表光鮮,很懂得「氹」客人,而Blair卻認為有品味的外表是其中一個實力的證明。

「你會觀察客人同時客人都會觀察你,作為一個設計師,連點樣去dress up都唔認真,完全唔presentable嘅時候,點令個客相信你有 art sense去幫佢設計間屋?」

室內設計如為家穿一件優質的衣裳

如此熱愛室內設計的Blair,她對設計也有一番體會。「我覺得自己著衫同你幫間屋著衫個原理一樣,揀一件適合客人又耐用又靚既衫俾客人既家。我design靈感來源有好多,例如fashion trends或者其他art form,將呢啲融入室內設計。」

「我成日都會問身邊嘅fashion designer呢期流行乜,例如早一年比較多「花哩碌」嘅pattern,將呢個概念、元素放落軟裝上面,例如係雕塑加返呢啲pattern,用少許比較雜亂嘅idea加落去屋企,用作點綴相對簡約嘅設計風格,去帶出左呢個trendy嘅感覺。」

堅持應有扎實基本功 改善業界形象與環境

形造塑造與時代觸覺重要之餘,當然內涵與證明也一樣。Blair入行後兼讀了室內設計學位,考驗毅力同時她也明白知識與證書的重要性。

「問我有同冇讀相關學位工作分別係乜,friendly speaking就冇嘅,我有好多有art sense嘅設計師朋友都未必有讀室內設計,但當你要申請政府資助,或者香港專業室內設計師協會嘅認證,同埋打工嘅時候有機會有影響。學業始終係相對直接既方法去學一啲扎實既基本功。」

「老實講,我認為牌照係必須。香港同澳門冇室內設計師牌照,出現唔少無設計經驗嘅人自稱室內設計師,但可能連基本嘅『動線』點樣行都未必懂得去諗。俾客人嘅感覺就會係『室內設計師都係咁㗎咋』,對成個大環境其實唔太健康。」

靈活調配資源去取勝 預留空間提升服務質業

Blair起初藉著自己的率性和拼勁離開打工仔行列,自己成立室內設計公司,及後她發現其實一人之力亦有限制,所以她學會了靈活運用資源。「我負責接project、設計,我希望有多啲自由嘅時間,可以睇多啲新嘢,諗下點樣提升自己嘅設計能力。」

「有啲同行好鍾意chur死自己,乜都自己做,我就唔係咁嘅。我寧願接個project返嚟,share俾信得過嘅伙伴,好過做死自己。咁樣做之後彈性大好多,空間大咗,反而會搵到多咗錢,同時設計嘅質素都會上升。」

在設計力提升同時管理也成為她的學習目標。「開始學識咩叫管理,我而家做老闆,發現好多老闆唔識放手去俾嘢人做,其實係一種唔信任嘅表現,咁好難發展落去。」

「我都試過睇錯人,搞到工程有問題,自己要落場搞返掂佢,但呢個係一個好機會,學識點去挑選一啲優秀嘅團隊同伙伴。」歷經洗練的Blair,現在有多個值得信任的圈子,包括伙伴、員工和不同專長領域的師傅,各項分配有序。

Blair的直率和上進正正向我們展示,有良好的生活態度才能為客人提供更優質的設計。

想裝修屋企/維修家居?登記「裝修佬」免費裝修報價,24小時內專人回覆,為你推介最適合你的裝修公司。
 
發表於2020.7.01
留言(0)
博客名稱 :
裝修佬
網誌名稱:
hkdecoman's blog
使用天數:164
電郵:dejay_wong@hkdecoman.com
按月份瀏覽
    2020
  • 一月
  • 二月
  • 三月
  • 四月
  • 五月
  • 六月
  • 七月
>> 更多
系統分類
  • 數碼科技
  • 生活品味
  • 其他
  • 財經生活